Home » Het bedrukken van flexfolie

Het bedrukken van flexfolie

Flexfolie wordt voornamelijk gebruikt voor het decoreren van textiel. Het bedrukken van flexfolie is zo veelzijdig dat u meerdere materialen kunt personaliseren met flexfolie. De functie van flexfolie is het (uitgesneden flexfolie) door middel van hitte, over te zetten op verschillende materialen. Het flexfolie bestaat uit twee lagen; Laag 1 bestaat uit het flexfolie en de andere laag bestaat uit een drager. De drager kunt u zien als een beschermlaag en houdt het flexfolie op zijn plek. Vooral tijdens het pellen moet het flexfolie wel blijven zitten. Er zijn verschillende soorten flexfolie waarbij de drager sterk is maar ook minder sterk. Dit is afhankelijk van wat u wilt gaan plotten.

Flexfolie met een minder sterke drager, zoals het 123 flex. Gebruik dit voor grote letters en waarbij u geen prilwerk hoeft te verrichten. Flexfolie met een sterke drager, zoals het 123 premium flex. Gebruik dit voor de allerkleinste letters waarbij u veel prilwerk heeft.

Het flexfolie wordt uitgesneden door middel van een snijplotter, die ervoor zorgt dat het flexfolie uitgesneden wordt. Door middel van de desbetreffende software (afhankelijk van de snijplotter)  zorgt de snijplotter ervoor dat een gecoördineerd mesje wordt aangestuurd en daardoor het flexfolie uitsnijd.

Let op!

  • Snij ten alle tijden de letters of afbeelding in spiegelbeeld uit.
  • Verwijder het overtollige flexmateriaal
  • Pel de binnenkant van de afbeelding of letters met een pelmesje schoon, zodat alleen nog overblijft wat u daadwerkelijk wilt gaan bedrukken.

Alle flexfolie soorten voldoen aan de REACH norm. De REACH REACHnorm is een systeem voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen die in de Europese Unie geproduceerd of geïmporteerd worden. De naam REACH betekent Registration, Evaluation and Authorization of CHemicals. Het doel van het REACH-systeem is het beheersen van de risico’s van chemische stoffen, zoals de risico’s op giframpen, brand en explosies, gezondheidsschade bij werknemers en consumenten, en schade aan het milieu.

Volgens het REACH-systeem zouden alle stoffen die in de Europese Unie in gebruik zijn of in gebruik worden genomen als volgt behandeld moeten worden:

  • inventariseren via een verplichte registratie van de producent of importeur;
  • evalueren voor wat betreft hun risico’s voor mens en milieu;
  • en op basis daarvan al dan niet toelating te geven (autorisatie) om de stoffen te gebruiken.

Bij het bedrukken van flexfolie moet u rekening houden met: Niet wassen binnen 24 uur na het persen!

Flexfolie is echter gemaakt om zo snel mogelijk te kunnen verwerken. De drager kleeft veel minder om sneller pellen mogelijk te maken. Dat betekend dat het flexfolie wel goed gesneden moet worden omdat kleine details ook sneller van de drager worden afgetrokken. Verder is uiteraard de perstijd veel korter en kan het vrijwel heet en dus vrijwel direct verwijderd worden. Het 123 premium flex folie, heeft het voordeel van het  kort persen en snel pellen, echter met een drager met meer kleefkracht, waardoor ook de kleinste lettertjes kunnen worden gesneden. Het premium flex folie bestaat het langst en is het meest bekend. De nieuwste technieken van de laatste 2 jaar, zorgen dat dit traditionele flex folie wordt ingehaald door de snelheid en aantrekkelijke prijzen van het 123 en 123 premium flex folie.